Tedo Hartlief

Voornaam: Tedo
Achternaam: Hartlief
Begraafplaats: Ned. Herv. Kerk Hoorn, Terschelling
Geboortedatum: 21-10-1910
Geboorteplaats: Appingedam
Woonplaats:
Overlijdensdatum: 8-3-1945
Overlijdensplaats: Woestehoeve

Tedo Hartlief woonde in Formerum (gemeente Terschelling). Hij was gehuwd met Jennij Marie de Heer en ze hadden twee kinderen. Voor de oorlog was hij als tweede stuurman-marconist werkzaam op tankers van de Curaçaosche Scheepvaart Maatschappij (Shell), die tussen Willemstad en Venezuela voeren.

Hij kwam eind 1939 naar Terschelling om de opleiding voor eerste stuurman te volgen. Toen hij daarvoor in juni 1940 slaagde, was een terugkeer naar Curaçao niet meer mogelijk. In 1942 werd hij kantoorbediende bij het evacuatiebureau in Groningen. De weekeinden bracht hij bij zijn gezin op Terschelling door. Op verzoek van zijn zwager S.P. de Boer sloot hij zich in Groningen aan bij de verzetsgroep Packard, die zich bezighield met het doorgeven van weerberichten naar Engeland ten behoeve van de Royal Air Force.

In Groningen zond Hartlief, afgewisseld door Harm Cleveringa, met de zender Beatrix-MET vanuit panden aan respectievelijk de Friesestraatweg, de Oosterhaven en de Gelkingestraat uit. Na Dolle Dinsdag (5 september 1944) gaf Hartlief ook – lange – berichten van militaire aard door. Op 9 oktober 1944 is hij in de Gelkingestraat door een SD-groep onder leiding van Robert Friedrich Lehnhoff gearresteerd. Hij zat toen achter de zender. Hij werd overgebracht naar het Scholtenhuis, het hoofdkwartier van de SD. Daar is hij flink gemarteld.

Vervolgens werd hij naar het Huis van Bewaring in Zwolle vervoerd. Als represaille voor de aanslag op de SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter op 6 maart 1944 bij Woeste Hoeve is hij doodgeschoten. Bij Koninklijk Besluit nr. 9 d.d. 2 januari 1950 werd Hartlief postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Zijn naam prijkt op een herdenkingsmonument op de fusilladeplaats. Hartliefs kaart in het Groningse verzetsarchief vermeldt als Gronings adres Noorderbinnensingel 135.

(Bronnen: Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945; Johan van der Wal, Terschelling in de Tweede Wereldoorlog; OVCG).