Sipke Ekkers

Voornaam: Sipke
Achternaam: Ekkers
Begraafplaats: Ned. Herv. Kerk Holwerd
Geboortedatum: 30-10-1909
Geboorteplaats: Dokkum
Woonplaats:
Overlijdensdatum: 31-1-1945
Overlijdensplaats: Holwerd

Si[pke Ekkers was chauffeur bij het expeditiebedrijf van zijn vader. Door verraad van Lieuwe Braaksma, een neef van de familie Ekkers, kwam op 31 januari 1945 een auto van de Sicherheitsdienst bij garage Ekkers. De vrouw van Sipke Ekkers zag de wagen aankomen en waarschuwde de mannen in de garage, die zich vervolgens onder het hooi in een naastgelegen loods verstopten. Sipke werd als eerste gevonden en moest zijn borst ontbloten, waarop hij ter plaatse werd gedood door een schot in de hartstreek.

Even later werd ook vader Ekkers onder het hooi vandaan gehaald. Hij moest mee naar Dokkum, waar hij uit de auto werd gezet met de mededeling dat zijn zoon over drie dagen begraven moest worden. Hierbij mochten geen buitenstaanders aanwezig zijn, zelfs niet de dominee. Sipke Ekkers werd begraven op de hervormde begraafplaats te Holwerd. (Bron: www.spanvis.nl)

Ger. Geref. Lid verzet. Op 8 februari 1944 trof de Duitse Grenzschutz uit Holwerd een radio aan in zijn woning. Ekkers kon op het nippertje aan arrestatie ontkomen en dook onder in Drachten. Omdat de Landwacht daar heel actief was, keerde hij in september 1944 terug naar Holwerd en dook thuis onder. Op 31 januari 1945 zat Ekkers met zijn vrouw en schoonmoeder in de keuken aan de koffie. Plotseling werd aan de deur gebeld door drie in Duitse uniform geklede mannen. Sipke werd ontdekt, mishandeld en vervolgens door de SS-Hauptscharführer Gerhard Erstling (4 mei 1913 Berlin) vanaf twee meter afstand in de schuur van zijn vader doodgeschoten. Erstling was ook betrokken bij de executie van twintig mannen op 22 januari 1945 in Dokkum. Verrader in de zaak Ekkers was de Leeuwarder kapper Lieuwe Braaksma (12 april 1917 Murmerwoude). De naam van Sipke Ekkers staat op een gedenkteken in het plantsoen van het vroegere gemeentehuis van Westdongeradeel in Ternaard. Op zijn graf staat de toorts van de Stichting Friesland 1940-1945