Sijbrandus van Dam

Voornaam: Sijbrandus
Achternaam: van Dam
Begraafplaats: Huizumer begraafplaats Leeuwarden
Geboortedatum: 18-12-1915
Geboorteplaats: Huizum
Woonplaats: Leeuwarden
Overlijdensdatum: 11-4-1945
Overlijdensplaats: Dronrijp

Sijbrandus van Dam woonde in Leeuwarden, Warmoezenierstraat 9. Zoon van Jacobus van Dam (broodventer) en Siebrigien Veenstra. Huwde met Sjoerdje Siccama (één dochter). Broodbezorger. N.H. De oud-militair was lid van het verzet.

In mei 1943 weigerde Van Dam zich te melden voor krijgsgevangenschap. Hij dook onder, voegde zich in een later stadium bij de Binnenlandse Strijdkrachten en was actief bij sabotagedaden.

Op 8 december 1944 was Van Dam betrokken bij de legendarische kraak in de Leeuwarder gevangenis, waarbij 51 politieke gevangenen werden bevrijd uit handen van de SD, zonder dat er gewapend geweld aan te pas kwam. Hij zorgde voor de afvoer van de bevrijde gevangenen naar onderduikadressen. Kort voor de bevrijding, op zaterdag 7 april 1945, werd hij gearresteerd. Die ochtend had de SD bij een inval in een pand in de Sint Jacobsstraat in de Friese hoofdstad een lijst met de namen van de Leeuwarder BS’ers gevonden.

Als represaille voor een aanslag op het spoorwegtraject Leeuwarden – Harlingen is Sijbrandus van Dam met een groep van twaalf anderen gefusilleerd bij de Van Harinxmabrug in Dronrijp.

Johannes Nieuwland,
Hendrik Jozef Spoelstra,
Douwe Tuinstra,
de drie broers Egbert Mark Wierda,
Klaas Jan Wypcke Wierda en
Hyltje Wierda,
Sijbrandus van Dam,
Heinrich Harder,
Dirk de Jong,
Hendrik Jan de Jong,
Ruurd Kooistra,
Johannes Marinus Ducaneaux en
Oudger van Dijk.

Tot de slachtoffers behoorden ook de gedeserteerde SS’er Outger van Dijk uit Leeuwarden en de omstreden Johannes Marinus Ducaneaux uit Arnhem. Hun namen worden niet op het monument vermeld. Op het graf van Sijbrandus van Dam is de toorts van de Vereniging Friesland 1940-1945 aangebracht.

Documentaire over de executie bij Dronrijp