Jarl Ruinen

Voornaam: Jarl
Achternaam: Ruinen
Begraafplaats: Ned. Herv. kerk Ee
Geboortedatum: 23-12-1906
Geboorteplaats: Kota Radja
Woonplaats:
Overlijdensdatum: 22-1-1945
Overlijdensplaats: Dokkum

Jarl Ruinen werd geboren op 23 december 1906 te Kota Radja in Nederlands Indië. Na afronding van zijn studie geneeskunde werd hij arts te Ee. Bij De Valom dwongen verzetsstrijders de arrestantenwagen te stoppen en bevrijdden ze de arrestanten. Aan de Duitse kant vielen slachtoffers waaronder Sonderkommando Albrecht. Uit wraak executeren de Duitsers op maandag 22 januari 1945  20 mensen. Jarl Ruinen is één van hen.

Klasina van der Werf – 4 mei 2016:
Vandaag herdenk ik dokter Ruinen. Jarl Ruinen uit mijn eigen woonplaats Ee. Hij is 38 jaar geworden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft deze huisarts uit Ee veel Joodse mensen aan een onderduikadres geholpen in Oost-Dongeradeel. Wegens zijn verzetsactiviteiten werd hij opgepakt. Dokter Ruinen is één van de twintig mannen die op 22 januari 1945 aan de Woudweg in Dokkum door de Duitsers werd geëxecuteerd.

Uit wraak voor de overval op 19 januari 1945 in De Falom, waarbij een hoge Duitse officier gedood werd door verzetsstrijders. Toen dokter Ruinen voor het vuurpeloton stond zei hij: ‘spaar dit kind’. Hij doelde daarbij op de 23-jarige Geale Postma uit Driezum die vlak na hem werd doodgeschoten. Voor veel dorpsgenoten was dokter Ruinen een held. Na de oorlog prijkte zijn foto bij menig ‘Jister’ op de schoorsteenmantel. Zijn zoon Luuk, die een paar jaar geleden is overleden, zag zijn vader naar eigen zeggen niet als een held. ,,Ik had hem liever zelf bij me gehouden.

Ik was mijn vader kwijt en dat gemis is gebleven”, zei hij. Door de dood van zijn vader heeft hij levenslang gekregen. Op het kerkhof rond de ‘tsjerke op ‘e terp’ staat een monument ter nagedachtenis van dokter Jarl Ruinen. Basisschool De Gearing heeft dit monument geadopteerd. Ieder jaar op Dodenherdenking wordt er bij deze gedenksteen een krans gelegd en wordt er stilgestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.