Jan Visser

Voornaam: Jan
Achternaam: Visser
Begraafplaats: Noorderbegraafplaats Leeuwarden
Geboortedatum: 12-6-1918
Geboorteplaats: Leeuwarden
Woonplaats:
Overlijdensdatum: 14-4-1945
Overlijdensplaats: Ureterp

Jan Visser was directeur van het bijkantoor van de Noord Friese Middenstandsbank in Drachten. Hij was vanaf de oprichting lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) en had vanaf september 1944 leden van de Knokploeg in huis. In de Bevrijdingsdagen trad hij op als tolk tussen de NBS en de Canadezen. Hij is omgekomen bij de bevrijdingsgevechten op 14 april 1945 in Ureterp en werd begraven op de Algemene begraafplaats in Leeuwarden.

Het verhaal

Als iedereen in Ureterp zich al opmaakt voor de bevrijding, vindt er op 14 april 1945 een gevecht plaats tussen leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de laatste terugtrekkende Duitse soldaten. De overmacht van de Duitsers is veel te groot en de NBS’ers proberen een goed heenkomen te zoeken. Ze verschuilen zich in café Gorter. Doordat er pantserfausten in het café worden geschoten, ontstaat daar een grote ravage.

Maar even later klinken er enkele zware schoten en rolt er een serie Canadese tanks de Weibuorren in. Met enkele salvo’s uit hun zware wapens weten de Canadezen snel het verzet van de Duitsers te breken. Ureterp is eindelijk bevrijd en de balans kan worden opgemaakt. Bij de NBS’ers zijn 5 doden gevallen, Aalzen de Jager (45), Jan L. van der Broek (40), Jan Welfing (24) uit Hemrik en Jan Visser (25) uit Drachten. Bij de Duitsers sneuvelen 4 . Ook vindt tijdens het vuurgevecht een kind de dood, door een afgedwaalde kogel.

De twintigjarige Jacobus ten Berge heeft de pech, dat zijn geweer weigert als hij de Duitsers onder vuur wil nemen. Een Duitser krijgt hem te pakken en doodt hem met een nekschot.