Henk Spoelstra

Voornaam: Henk
Achternaam: Spoelstra
Begraafplaats: R.K. begraafplaats Leeuwarden
Geboortedatum: 19-2-1916
Geboorteplaats: Leeuwarden
Woonplaats: Leeuwarden
Overlijdensdatum: 11-4-1945
Overlijdensplaats: Dronrijp

Hendrik Jozef Spoelstra werd geboren op 19 februari 1916 te Leeuwarden en is overleden op 11 april 1945 te Dronrijp als gevolg van een fusillade. Van beroep was hij winkelbediende.

De fusillade bij de brug in Dronrijp is een gebeurtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarbij 14 gevangenen door leden van de Sicherheitsdienst (SD) werden neergeschoten. De executie was een represaille voor de sabotage door de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) van het treinverkeer tussen Leeuwarden en Franeker door het loshalen van de rails bij de spoorbrug over de Bolswarder vaart.

Deze daad wilden de Duitsers, die steeds meer in het nauw kwamen, wreken en daartoe haalden ze 14 gevangenen uit het Burmaniahuis in Leeuwarden, waaronder de drie gebroeders Wierda, die op de sabotageplaats zouden worden doodgeschoten. Door geheime microfoons in de telefoontoestellen, was de illegaliteit echter ook van dit plan op de hoogte en in de omgeving van de spoorlijn had men zich reeds in hinderlaag gelegd om dit te voorkomen. Men was van plan de kameraden, die er in een spoorwagon heen gebracht zouden worden, te ontzetten.


Helaas is de uitvoering van de executie op het allerlaatste moment gewijzigd en werden de 14 slachtoffers, bewaakt door plm. 20 S.D. beulen, in vijf auto’s naar Dronrijp vervoerd. Toen men door Dronrijp heen was, kwam men plotseling tot de ontdekking, dat opnieuw sabotage was gepleegd, want de brug over het grote kanaal was omhoog gedraaid en niet meer naar beneden te krijgen.
Men besloot toen maar de mannen beneden bij het water dood te schieten, te meer, omdat er Engelse vliegtuigen in de lucht waren, die men helemaal niet vertrouwde. Men wilde het liefst zo snel mogelijk weer weg.

Eén van de onverlaten, die aan de fusillering heeft deelgenomen, verklaarde daarover:
Zelf was ik niet zenuwachtig, maar in de troep was wel een zenuwachtige stemming als gevolg van de „Tiefflieger”, zodat een en ander snel moest worden afgewerkt.”

Aan die zenuwachtigheid is het te danken, dat één der slachtoffers, Gerardus Th. de Jong het er levend van afbracht. Hij bleef stil liggen en zodra de Duitsers weg waren, is hij door de plaatselijke bevolking in veiligheid gebracht.

De SD uit Leeuwarden bracht op 11 april 1945 veertien gevangenen naar de brug bij Dronrijp, alwaar zij werden gefusilleerd.
Dit waren:

– Johannes Nieuwland
– Hendrik Jozef Spoelstra
– Douwe Tuinstra
– Mark Wierda
– Klaas Jan Wypcke Wierda
– Hyltje Wierda
– Sijbrandus van Dam
– Heinrich Harder
– Dirk de Jong
-Gerard de Jong
– Hendrik Jan de Jong
– Ruurd Kooistra
– Johannes Marinus Ducanaeux
-Oudger van Dijk

Documentaire over de executie bij Dronrijp.