Geale Postma

Voornaam: Geale
Achternaam: Postma
Begraafplaats: Ned. Herv. kerk Wouterswoude
Geboortedatum: 16-2-1921
Geboorteplaats: Driesum
Woonplaats:
Overlijdensdatum: 22-1-1945
Overlijdensplaats: Dokkum

Gaele Postma werd geboren op 16 februari 1921 te Driesum en is overleden op 22 januari 1945 te Dokkum.

In de late ochtenduren van 13 januari 1945 verschenen er Duitse soldaten op het erf van boer Rindert Benedictus voor een huiszoeking. Er waren in de omgeving al eerder zoekacties van de Duitsers geweest, wellicht hadden ze wel een vermoeden dat er in Aalsum en omgeving iets gaande was. Die dag was blijkbaar de boerderij van Benedictus aan de beurt . De aanwezige onderduikers waren vanwege de dreiging van een huiszoeking al eerder veilig elders geplaatst. Feit is dat de Duitsers uiteindelijk wapens ontdekten; mede doordat ze in een jaszak van Geale Postma uit Driesum, een knecht van Benedictus een kogel van Engelse makelij hadden aangetroffen. Hij had deze afgepakt van spelende kinderen die de kogel op het erf hadden gevonden. Benedictus zelf was niet aanwezig tijdens de inval, hij was eerder die dag naar Dokkum vertrokken.

Postma werd gearresteerd en meegenomen, evenals de 16 jarige Cornelis Hiemstra, die regelmatig een handje meehielp op de boerderij (hij overleefde uiteindelijk de oorlog). Het gezin van Benedictus werd in eerste instantie ongemoeid gelaten; toen er later soldaten terugkwamen waren de vrouw des huizes en de kinderen gevlogen, op weg naar een onderduikadres. Benedictus werd tijdig gewaarschuwd door het verzet en op de hoogte gebracht van de zoekactie, hij dook tijdelijk onder in Dokkum en ontkwam aldus aan arrestatie.

Gaele Postma was één van die twintig personen die in koelen bloede is geëxecuteerd. Dit was de wraak van de Duitser voor het feit dat bij de bevrijding van de Dokkumer apotheker Gunster die bij de brug van De Valom plaatsvond, twee Duitsers werden vermoord. De wreedheid van de Duitsers werd bij het executieproces benadrukt. Op bevel van de commandant van de Sicherheits Dienst Arthur Wilhelm Albrecht, waren alle soldaten van de Dienststelle verplicht aan deze door hem genoemde “wraak” deel te nemen. Te Dokkum werden de 20 personen op de grond gelegd en werd de burgemeester opgetrommeld als ooggetuige. De gevangene werden in ploegen van vijf terechtgesteld.  

De boerefeint Geale Postma, werd begraven in Dokkum en op 19 juli 1945 herbegraven in Wouterswoude. Friesland was inmiddels bevrijd, een bevrijding die hem op de valreep op brute wijze is ontnomen. Geale Postma werd slechts 23 jaar jong.