Fokke Polet

Voornaam: Fokke
Achternaam: Polet
Begraafplaats: Ned. Herv. Kerk Noordbergum
Geboortedatum: 3-1-1905
Geboorteplaats: Stiens
Woonplaats: Noordbergum
Overlijdensdatum: 3-5-1943
Overlijdensplaats: Noordbergum

Fokke Polet werd geboren op 3 januari 1905 te Stiens en is  overleden op 3 mei 1943 te Noordbergum (gemeente Tytsjerksteradiel). Hij was gehuwd met Hiltje Hietkamp. Zij hadden drie kinderen. Fokke Polet was landarbeider, landbouwer, veehouder en veekoopman.

In de meidagen van 1940 diende Polet als militair in het Nederlandse leger. Eind april 1943 weigerde hij terug te keren in krijgsgevangenschap. Fokke Polet had vanaf het begin van de Duitse bezetting een principieel anti-Duits en anti nationaal socialistische houding aangenomen. Soms ging dit gepaard met felle uitlatingen. Zijn mening stak hij tegenover niemand onder stoelen of banken. Toen in mei 1943 de zogenaamde Meistaking uitbrak als protest tegen de Duitse verordening dat ex-militairen van het Nederlandse leger zich weer in krijgsgevangenschap moesten melden, behoorde Polet tot één van de leidinggevende figuren van deze staking in zijn woonplaats en de directe omgeving daarvan.

Op 3 mei 1943 zou in een bos nabij Bergum een vergadering worden gehouden om sabotagemaatregelen en diverse verzetsdaden te organiseren. Samen met Elzinga reed hij naar de vooraf besproken plaats. Vermoedelijk door verraad was de Sicherheitspolizei (in de volksmond Grüne Polizei genoemd) op de hoogte van de plannen.

Om ongeveer kwart over vier, fietsten Fokke Polet, 38-jarige boer uit Noardburgum, en Jonas Elzinga, een 32-jarige fietsenmaker uit Tytsjerk, over de Zomerweg bij Noardburgum. Ze reden naast elkaar, maar gingen achter elkaar fietsen toen van de andere kant twee Duitse auto’s naderden. Bij het passeren van die auto’s, waarin Grünen zaten, werd op de beide mannen geschoten, zonder dat er enige aanleiding toe was. Polet en Elzinga waren meteen dood.

De naam van Polet staat vermeld op het oorlogsmonument aan de Eysingaweg in Rinsumageast. Op zijn graf staat de toorts van de Stichting Friesland 1940-1945.