Douwe Tuinstra

Voornaam: Douwe
Achternaam: Tuinstra
Begraafplaats: Noorder begraafplaats Leeuwarden
Geboortedatum: 9-3-1919
Geboorteplaats: Parrega
Woonplaats: Voorburg / Leeuwarden
Overlijdensdatum: 11-4-1945
Overlijdensplaats: Dronrijp

Douwe Tuinstra werd geboren op 9 maart 1919 te Parrega en is overleden op 11 april 1945 te Dronrijp. Douwe was ongehuwd en van beroep los arbeider (grondwerker / nachtwaker). Hij woonde bij zijn pleegouders, de familie Mulder in Voorburg.

Douwe weigerde zich aan te melden voor verplichte tewerkstelling in Duitsland en dook onder in zowel Parrega als Leeuwarden, waar hij werd opgenomen in de N.B.S. (Nederlanse Binnenlandse Strijdkrachten).
Na verraad werd Douwe arresteerd. Samen met 13 andere slachtoffers werd hij op 11 april 1945 gefusilleerd bij Dronrijp. Hij werd begraven op het Erehof van de algemene Noorderbegraafplaats in Leeuwarden.

De fusillade vond plaats aan de dijk bij het Van Harinxmakanaal in Dronrijp als represaille voor sabotage aan het spoorwegtraject Leeuwarden-Franeker en de lijn Leeuwarden-Buitenpost. In drie groepen werden de slachtoffers naar de voet van de dijk bij het kanaal gebracht. Nadat driemaal een salvo had geklonken, lagen er dertien stoffelijke overschotten in het gras die een etmaal moesten blijven liggen. Eén van de mannen, Gerard de Jong uit Leeuwarden, overleefde de executie door zich ‘dood’ te houden. De gewonde verzetsman werd nadat de bezetter vertrokken was, in veiligheid gebracht.

De SD uit Leeuwarden fusilleerde bij de brug te Dronrijp 14 gevangenen:

– Johannes Nieuwland
– Hendrik Jozef Spoelstra
– Douwe Tuinstra
– Egbert Mark Wierda
– Klaas Jan Wypcke Wierda
– Hyltje Wierda
– Sijbrandus van Dam
– Heinrich Harder
– Dirk de Jong
-Hendrik Jan de Jong
– Ruurd Kooistra
– Johannes Marinus Ducaneaux
– Oudger van Dijk
-Gerard de Jong (overleefde het)

Documentaire over de executie bij Dronrijp.