Cornelis Tump

Voornaam: Cornelis
Achternaam: Tump
Begraafplaats: Alg. begraafplaats Nieuw Amsterdam
Geboortedatum: 7-12-1915
Geboorteplaats: Ilpendam
Woonplaats:
Overlijdensdatum: 14-4-1945
Overlijdensplaats: Haulerwijk

Cornelis Tump werd geboren op 7 december 1915 te Ilpendam en overleden op 14 april 1945 te Haulerwijk. Hij was wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee.

Als iedereen in Ureterp zich al opmaakt voor de bevrijding, vindt er op 14 april 1945 een gevecht plaats tussen leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de laatste terugtrekkende Duitse soldaten. De overmacht van de Duitsers is veel te groot en de NBS’ers proberen een goed heenkomen te zoeken. Ze verschuilen zich in café Gorter. Doordat er pantserfausten in het café worden geschoten, ontstaat daar een grote ravage.


Maar even later klinken er enkele zware schoten en rolt er een serie Canadese tanks de Weibuorren in. Met enkele salvo’s uit hun zware wapens weten de Canadezen snel het verzet van de Duitsers te breken. Ureterp is eindelijk bevrijd en de balans kan worden opgemaakt. Bij de NBS’ers zijn 4 doden gevallen, bij de Duitsers 5. Ook vindt tijdens het vuurgevecht een kind de dood, door een afgedwaalde kogel. Op woensdag 18 april worden de gevallen NBS’ers onder grote belangstelling met militaire eer begraven. Cornelius Tump en Aalzen de Jager zijn 2 van de gestorven NBS’ers. Tump kwam om het leven bij Haulerwijk.

In Ureterp zijn er twee straten vernoemd “De Tumpstraat’ en “De Jagerstraat”.

Het verhaal

In Ureterp gonst het ’s middags van de geruchten. “De Kanadezen binne al yn Fryskepaellen.” De BS van Ureterp besluit dat de tijd om in actie te komen is aangebroken. Gewapende mannen in blauwe overalls en met oranjebanden om de arm nemen hun intrek in het café van Hedzer Gorter aan de Weibuorren.

Tegen vijven vinden de eerste schermutselingen plaats. Een paardenwagen passeert, waarop drie mannen en een vrouw zitten. De mannen worden herkend als landwachters. Enkele BS’ers willen de wagen aanhouden. Maar in plaats van te stoppen zet het gezelschap de sokken er in. BS-commandant Piet Lourens legt zijn geweer aan de schouder en schiet. Foppe Veenstra ziet stofwolkjes bij de schoorsteen van de lagere school: Lourens heeft de dakpannen geraakt. Politieman Cornelis Tump , Tjitze de Roos en Gerben de Jong zetten dan op bevel van Lourens de achtervolging in. Bij het Ureterperverlaat liggen BS’ers uit Drachten in stelling. Daar worden de drie mannen en de vrouw gearresteerd, zij het niet zonder slag of stoot. Tjitze de Roos krijgt een kogel door zijn hand.

Middernacht. In Ureterp overlegt politieman Tump met commandant Lourens. Beiden zijn niet erg gerust. Een schuur vol gevangenen collaborateurs en de Canadezen zijn er nog niet. Tump biedt aan Canadese hulp te gaan halen uit Oostellingwerf. Lourens gaat akkoord. Om twee uur die nacht gaat hij op pad samen met P. Leenes, die Frans spreekt. Want er is immers kans dat ze een Franse parachutist tegenkomen.

Omstreeks drie uur ’s nachts zijn de Ureterpers Tump en Leenes doorgedrongen tot de streek Haulerwijk en Haule. In het donker voor zich ontwaren ze twee naderende silhouetten. Een stem spreekt hen in het Frans aan.


Tump is in zijn illegale werk gewend in het donker te zeggen dat hij van de politie is.
Het heeft hem altijd geholpen. Nu niet meer. De Franse parachutist voor hem schiet onmiddellijk. Tump wordt in het hoofd geraakt. Dodelijk getroffen valt de politieman neer.

Zijn metgezel duikt het weiland in en zet het op een rennen naar een voor hem liggend stuk bos. Hij komt daar veilig aan en ontsnapt.